ZASADY BEZPIECZEŃSTWA ZWIĄZANE Z  ZAGROŻENIEM COVID-19

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY W OŚRODKU WYPOCZYNKOWYM KOŁATEK ZWIĄZANE Z ZAGROŻENIEM COVID-19

 

Drodzy Goście,

Zasady bezpieczeństwa i higieny w Ośrodku Wypoczynkowym Kołatek mają za zadanie zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia Gości i pracowników Ośrodka w związku                   z zagrożeniem epidemicznym COVID-19.

Chcąc zminimalizować ryzyko zakażenia Gości oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców towarów i usług, wprowadziliśmy procedury postępowania podczas realizacji usługi noclegu i wyżywienia w zakresie reżimu sanitarnego oraz obowiązków dla poszczególnych stanowisk. W ramach procedur ograniczono liczbę kontaktów na terenie Ośrodka, ustalono również postępowanie w przypadku wykrycia ryzyka zachorowania wśród Gości i personelu.

Nasze działania są dostosowywane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego i na bieżąco aktualizowane w stosunku do obowiązującego prawa oraz wg. Wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego.

 

Poniżej przedstawiamy skrócone zasady postępowania w czasie COVID-19 w określonych miejscach:

 

ZASADY OGÓLNE

  1. Na terenie Ośrodka mogą przebywać wyłącznie zameldowani Goście, pracownicy  i dostawcy z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeń Obowiązuje bezwzględny zakaz przebywania w Ośrodku osób tam niezakwaterowanych.
  2. Na terenie obiektu w wyznaczonych miejscach znajdują się dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dostępne dla Gości, a w szczególności przy wejściach na teren budynku głównego, w obszarze recepcji, przy wejściu do Stołówki i Tawerny oraz przy wyjściu z toalet.
  3. Wywieszenie w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych instrukcji dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji – instrukcji prawidłowej dezynfekcji rąk.
  4. Użytkowanie pomieszczeń takich jak: sale dydaktyczne, sale telewizyjne zachowując bezpieczny dystans 2 m od osoby.
  5. Wprowadzenie bieżącego dezynfekowania ze szczególnym uwzględnieniem ze ogólnych toalet, blatu recepcyjnego, klamek, poręczy, uchwytów, oraz innych, często dotykanych powierzchni.
  6. Zachowanie przepisowego odstępu między Gośćmi oraz pracownikami Ośrodka w recepcji oraz przestrzeniach ogólnodostępnych.
  7. Zarządzenie systematycznego wietrzenia wszystkich pomieszczeń.
  8. Wprowadzenie dezynfekcji sprzętów udostępnianych Gościom (np. rower, kajak itp.) po każdym użyciu.
  9. Wyznaczenie pomieszczeń wyposażonych w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący, w których będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
  10. Umieszczenie w wyznaczonych miejscach numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.
  11. Wprowadzenie procedur postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem zgodnych z wytycznymi GiS.

 

RECEPCJA

  1. Przed przyjazdem informujemy Gości o konieczności zapoznania z zasadami bezpieczeństwa dostępnymi na naszej stornie internetowej.
  2. Ze względów bezpieczeństwa w przypadku przyjazdu Gości: (będących w kwarantannie; z podejrzeniem zakażenia; lub wystąpienia objawów chorobowych) Ośrodek zastrzega sobie prawo do nie zameldowania z zachowaniem zadatku lub przełożenia pobytu do czasu wyjaśnienia lub zniesienia zaistniałych przeciwskazań.
  1. Przed wejściem do recepcji należy użyć płynu do dezynfekcji dostępnego przy wejściu.
  2. Obsługa Gości z zastosowaniem środków ochronnych maseczki/przyłbice, rękawiczki oraz zastosowanie przezroczystej przegrody z tworzywa sztucznego.
  3. Przy ladzie recepcyjnej przebywa maksymalnie 1 Gość.
  4. Każdorazowo po obsłużeniu Gościa dezynfekcja powierzchni lady recepcyjnej, terminala (preferowane bezgotówkowe formy płatności), kluczy do domków jak również innych artykułów i urządzeń wykorzystywanych podczas obsługi Gości.
  5. Ograniczenie do minimum czasu Gościa przy recepcji z zachowaniem wysokiego standardu obsługi.
  6. Podstawowe środki ochronne tj. maseczka ochronna, rękawiczki jednorazowe dostępne są do zakupu w recepcji.
  7. Informowanie Gości o  wprowadzonych procedurach obowiązujących w Ośrodku.
  8. Preferowany kontakt z recepcją: mailowy lub telefoniczny.

 

DOMKI

  1. Obowiązkowe dezynfekcje każdego opuszczanego przez Gościa domku przed przyjęciem kolejnego.
  2. Dezynfekcje ściśle określonych powierzchni oraz urządzeń, mebli, klamek, armatury, pilotów tv, czajników  i innych urządzeń będących w domku oraz wietrzenie domków.
  1. Wyposażenie personelu sprzątającego w środki ochronny osobistej.

 

STOŁÓWKA

  1. Stołówka obsługuje Gości zgodnie z zaleceniami GiS i WHO oraz procedurami wewnętrznymi obiektu.
  2. Udostępnienie dozowników płynu dezynfekującego oraz wprowadzenie obowiązkowej dezynfekcji rąk przed wejściem na Stołówkę.
  3. Wyznaczenie stref zapewniających zachowanie odpowiednich odległości między Gośćmi (zachowanie odległości nie dotyczą rodzin i osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym), uwzględniając ogródki zewnętrzne.
  4. Na stolikach nie ma obrusów, blaty są dezynfekowane po każdym gościu, między stolikami zachowany jest dystans co najmniej 2 metrów. Nie organizujemy posiłków w formie bufetów do odwołania.
  5. Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku Gości zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
  6. Stosujemy wietrzenie pomieszczeń Stołówki.
  7. Obsługa Stołówki nosi maseczki lub przyłbice oraz rękawiczki lub każdorazowo dezynfekuje ręce po wykonanej usłudze.

 

PERSONEL OŚRODKA

  1. Bezwzględne przestrzeganie pracy w maseczkach, rękawiczkach, odzieży ochronnej, częste dezynfekowanie urządzeń, mycie rąk, itp. przez wszystkich pracowników znajdujących się w przestrzeni, w której może nastąpić kontakt z Gośćmi.
  2. Szkolenia pracowników z zachowania szczególnych środków bezpieczeństwa. Prowadzenie kampanii informacyjnej dla personelu dotyczącej zachowania szczególnych środków ostrożności wg zaleceń GIS i WHO.
  3. Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników.
  4. Wprowadzenie dodatkowej dezynfekcji przestrzeni wspólnych pracowników – szatni, kuchni, pomieszczeń socjalnych oraz magazynów.
  5. Przebywanie w pomieszczeniach, tam gdzie jest to możliwe do 2 osób i/lub zachowanie bezpiecznej  odległości.
  6. Wprowadzenie w miarę możliwości systemu pracy dwuzmianowej w celu ograniczenia ryzyka zakażenia całego personelu.
30 min od Olsztyna
2.5h od Warszawy
2h od Gdańska

REZERWACJA

tel.: 89 519 21 21
tel.: 89 519 22 14
tel. kom.: 518 143 377
e-mail: osrodek@kolatek.pl

 

DOBA HOTELOWA

Pobyt rozpoczynamy obiadem o godzinie 15:00
lub obiadokolacją o godzinie 17:00, a kończymy śniadaniem o godzinie 9:00

INFORMACJA

Możliwość przyjazdu z pupilem do domków 6 osobowych:
Zwierzęta domowe 25,00 zł/doba

(oferta nie dotyczy domków z salonem i standard Plus).
Poinformuj nas wcześniej.

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym. Administrator danych, Polityka Prywatności

COVID-19 Sprawdź jakie procedury stosujemy, w związku z pandemiąwięcej